fbpx

Elasticsearch Nedir? Nasıl Kullanılır? 

Elasticsearch Java dilinde yazılmış, açık kaynak kodlu ve metin bazlı bir arama motorudur. Apache Lucene altyapılıdır. Verileri gerçek zamanlı analiz etmeyi sağlar. 

Arama ve analiz için oldukça popüler bir hale gelmiştir.  

Günümüzde iş dünyası büyük miktarda verinin, geri getirmenin hızlı olacağı şekilde depolandığı pratik çözümler arıyor. Elasticsearch ilişkisel bir veritabanı değildir. Birleştirmelere ve alt sorgulara izin vermez. Elasticsearch bir kelimenin hangi dokümanda var olduğunu veriler kaydedilirken indeksler. Arama yapılırken tüm verileri taramak yerine indeks listesinden sonucu döndürür. Elasticsearch’te, bu hassas ve genellikle yoğun işlemler otomatik olarak ve fark edilmeden gerçekleşir. SQL kullanarak 10 saniyeden uzun süren sorgular, Elasticsearch’te aynı donanımı kullanarak sonuçları 10 milisaniyenin altında döndürecektir. 


Elasticsearch
Lucene kütüphanesine dayanan bir arama motorudur.


Elasticsearch’ün Avantajları 


Ölçeklenebilirlik 

Elasticsearch ölçeklendirmek için tasarlanmıştır. Dilediğiniz özellikteki makinada ve dizin boyutunda çalıştırabilirsiniz. Çeşitli miktarda aramayı eşzamanlı olarak yönetebilmenize izin verir. 


Hızlı Performans 

Elasticsearch, dağıtılmış indeksleri kullanarak çok büyük veri kümelerinden bile tam metin aramalarınız için en iyi eşleşmeleri hızla bulur. 


Kolay Kullanım 

Kullanıcısına gerçek zamanlıya yakın arama imkanı sunan, büyük verilerin optimizasyonunu kısa süre içerisinde gerçekleştiren ve sağladığı REST APIleri sayesinde rakiplerine göre oldukça kolay bir şekilde kullanılabilen Elasticsearch kolay konfigürayon vadeder. 

Neden Elasticsearch? 

Büyük verilere sahip firmalar için verilerin kolay işlenmesi, bilgilere daha hızlı ulaşılması ve analizlere sorunsuz bir şekilde erişebilmek verimli ve başarılı bir operasyonun temelini oluşturur. Veri aramadaki gecikme verileri, verilerin birden çok tablo arasında dağıldığı ilişkisel veritabanı sistemlerinden sorgu yoluyla aramaktan kaynaklıdır. Elasticsearch verileri JSON belgeleri biçiminde saklar, sonra onları geri çağırmak için sorgular. Gerçek zamana yakın çalışır.  

SetXRM Elasticsearch Kullanım Amaçları 

Elasticsearch hem küçük hem de büyük ölçekli şirketlerde popülaritesi artan bir arama motorudur. SetXRM Elasticsearch arama motorunuz için ölçekleme yapabileceğiniz kullanımı kolay bir arayüz imkanı sunar. Arama yapılacak tipleri (tabloları), arama yapılacak alanları ve sonuç döndürülecek alanları tanımlamanıza olanak sağlar. Saniyeler içerisinde veri aktarımını tamamlar. Arama işlemini gerçekleştirdikten sonra belirlemiş olduğunuz kriterlere göre arama sonuçlarınız görüntülemenizi ve ilgili sistem kayıtlarına ulaşmanızı sağlar. SetXRM üzerinde yeni tasarlanan modüllerde herhangi bir kod çalışması yapmaksızın Elastic Search kullanılabilir. SetXRM üzerinde yapılan herhangi bir işlem anında SetXRM Elastic Search üzerinde de bulunabilir.  

Metin Arama 

Öncelikle çok fazla metnin olduğu yerlerde kullanılır ve belirli bir kelime öbeğiyle en iyi eşleşme için en doğru tercihtir. 

Ürün – Müşteri – Temas Arama 

Metinsel arama ve yapılandırılmış veriler kullanarak daha hızlı ürün – müşteri – temas gibi kayıtları aramayı kolaylaştırmak için kullanılır. Arama sonuçlarından direkt olarak kayıtlara ulaşılabilir.

Veri Toplama 

Bir arama sorgusuna dayalı olarak toplanmış verilerin listesinin sağlanmasına yardımcı olur. Sonuçların görüntülenecek detay bilgileri özelleştirebilir, arama sonuçlarından direkt olarak kayıtlara ulaşılabilir.

Çoklu Dil Seçeneği

Sistem talep edilen dile entegre edilebilir ve bu dile uygun olarak arama motoru da dil optimizasyonuna uygundur.

Facebook Twitter Linked-In