fbpx

Low Code Platform Nedir?

Low code(Düşük Kod), yeni bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Geleneksel programlamanın çok yavaş ve çok katı bir süreci içinde barındırması low code gibi işlevsel yaklaşımların doğmasını sağladı. Low code platform geleneksel programlamaların tersine görsel modellemeler ve sürükle bırak yapısıyla hızlıca uygulama geliştirilebilmesini sağlar. Bu yaklaşım ile hiç kod yazmadan veya çok az kod yazarak hızlı ve daha güvenilir uygulamalar geliştirilebilir.

Geleneksel yöntem ile uygulama geliştirilirken, uygulamanın kendisi ile doğrudan ilgili olmayan konularda iş gücünün ortalama %10’unun harcandığı biliniyor. Low code, altyapı, sistem ve implementasyon konularına zaman harcamadan, doğrudan geliştirmeye odaklanabileceğimiz bir ortam sunarak bunu ortadan kaldırıyor.

Low code platformlarla kod yazmadan ya da bir yazılımcı istihdam etmeden uygulama geliştirmek mümkün. Bunun için herhangi bir donanım almanıza, veya ekibinizde yazılımcı bulundurmanıza gerek kalmıyor. Web tarayıcınızdan ihtiyacınız olan yazılım projenizi herhangi bir yazılım teknik altyapısına sahip olmadan arayüzler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Low code platformlar sayesinde; kişiler, uygulama geliştirebilir, bu uygulamaları kullanıcılara göre yetkilendirebilir ve başka sistemler ve servisler ile entegre edebilirler.

Low Code Platformların Faydaları

  • Esneklik
    Low code platformlar sistem üzerinde karmaşık kodlamalar yapmaya gerek kalmadan, anında istenilen değişikliklerin yapılmasına olanak sağlar. Esnek yapısı sayesinde hem uygulamayı geliştirirken hem de kullanılırken doğan ihtiyaçları karşılamada sağladığı kolaylıklar uygulamayı daha çevik kılar.
  • Hızlı Geliştirme ve Yüksek Verimlilik
    Geleneksel programlamalarda tamamı kodlarla geliştirilen projelerin tamamlanması ortalama bir yılı bulurken low code platformlarda geliştirilen projeler karmaşıklık yapısına göre bir veya 2 ayda tamamlanabilir. Low code platformalar daha fazla uygulamanın daha kısa sürede oluşturulmasına izin verir.
  • Azalan Maliyetler
    Daha kısa sürede daha fazla uygulama oluşturabilme becerisi sayesinde maliyetler düşer. Ayrıca yazılımcıya duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdığı için işe alım maliyetlerini de azaltır. Low code platformlar sadece kod yazabilenleri değil herkesi üretken kılabilir.
  • Daha Hızlı Dönüşüm
    Günümüz dijital dünyasında bir dönüşüm gerekiyor. Low code platformlar, karmaşıklığın oluşmasına engel olarak dönüşümü dolayısıyla da gelişimi hızlandırır.
  • Kullanıcı Deneyimi
    Low code platformun kullanılmasıyla hız kazanan kuruluşlar pazar değişikliklerine ve müşteri gereksinimlerine hızla adapte olabilir.
    Low code platform organizasyonların ihtiyaçlarına göre şekillendirilebildiği için her firma kendine uygun modülleri ve sayfaları istediği gibi tasarlar. Bu durum da kullanıcıların görmek istemediği ya da sistemde kullanmayacağı şeyleri kolayca eklemesine veya çıkarmasına olanak sağlar.

Low Code Platform SetXRM

Yerli yazılım pazarında low code platformların en büyük örneklerinden biri SetXRM ürünüdür. Bu low code platformların avantajları sayesinde yaklaşık 3 yıl içerisinde yüzlerce farklı firmada kullanılmaya başlamıştır. Sektörün önde gelen firmalarının SetXRM hakkında düşündüklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Low-code Platform Olarak SetXRM’in Temel Özellikleri

1. Drag and droplarla modüllerin hızlı şekilde tasarlanması
2. İş kurallarının ve iş akışlarının sistem üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde tasarlanması
3. Rest API sayesinde istenilen pek çok uygulamayla hızlı entegrasyon
4. Dinamik raporlama aracı olan DevExpress Dashboard Designer ile entegre çalışarak hiç bir kodlamaya ihtiyaç duymadan istenilen her türlü raporun sistem üzerinden verilebilmesi
5. C#’ın desteklediği tüm formüller ile sistem üzerinde istenildiği gibi kod yazabilme imkanı

Facebook Twitter Linked-In