fbpx

Dinamik HTML Nedir?

Dinamik HTML, Web sayfalarını önceki HTML sürümlerinden daha hareketli ve etkileşimli hale getirebilen bir Köprü Metni Biçimlendirme Dili ( HTML ) etiketlerinin ve seçeneklerinin bir araya gelmesi için kullanılan ortak bir terimdir. HTML 4.0’da dinamik HTML’nin çoğu belirtilmiştir. Dinamik HTML özelliklerinin basit örnekleri, kullanıcı fareyi geçtiğinde metin başlığının renginin değişmesini ve kullanıcının bir görüntüyü Web sayfasındaki başka bir yere “sürükleyip bırakmasını” içerir. Dinamik HTML, Web belgelerinin masaüstü uygulamaları veya multimedya prodüksiyonları gibi görünmesini ve çalışmasını sağlayabilir.

Dinamik HTML’de Kavramlar ve Özellikler

  • Bir Web sayfasının ve öğelerinin nesneye yönelik görünümü
  • Basamaklı stil sayfaları ve içeriğin katmanlanması
  • Sayfa öğelerinin tümünü veya çoğunu ele alabilen programlama
  • Dinamik yazı tipleri

Sayfa Öğelerinin Nesneye Yönelik Bir Görünümü

Her sayfa öğesi (bölüm veya bölüm, başlık, paragraf, resim, liste vb.) “Nesne” olarak görüntülenir. (Microsoft bunu “Dinamik HTML Nesne Modeli” olarak adlandırır. Netscape, “HTML Nesne Modeli” olarak adlandırır. W3C, “Belge Nesne Modeli” olarak adlandırır. Örneğin, bir sayfadaki her başlık, metin stilinin nitelikleri verilen olarak adlandırılabilir ve renkli ve sayfaya eklenmiş küçük bir programda veya “javascript” adıyla ele alınmıştır. Bu başlık veya sayfadaki diğer herhangi bir öğe, farenin üzerinden geçen, tıklanan veya geçen bir zaman gibi belirli bir olayın sonucu olarak değiştirilebilir. Bir görüntüyü fare ile görüntü nesnesini “sürükleyip bırakarak” bir yerden başka bir yere taşınabilir. Bu olay olanakları, öğenin veya nesnenin reaksiyon yetenekleri olarak görülebilir. Herhangi bir değişiklik hemen gerçekleşir (tüm öğelerin veya nesnelerin tüm varyasyonları, sayfayı gönderen Web sunucusundan aynı sayfanın bir parçası olarak gönderildiğinden) . Bu nedenle, varyasyonlar nesnenin farklı özellikleri olarak düşünülebilir.

Öğe varyasyonları yalnızca metin ifadesini veya rengini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda bir başlık nesnesindeki her şey, farklı metinlerin yanı sıra farklı metin veya farklı HTML içeren yeni içeriklerle değiştirilebilir. Microsoft buna “Metin Aralığı teknolojisi” demektedir.

Her ne kadar JavaScript Java uygulaması ve ActiveX denetimleri önceki Web sayfalarında mevcut olsa da, dinamik HTML bir sayfadaki daha fazla öğenin bir program tarafından ele alınabileceği için Web sayfalarında daha fazla programlama anlamına gelir.

Dinamik fontlar adı verilen bir özellik,;Web sayfası tasarımcılarının, bir Web sayfasının parçası olarak belirli font stilleri, boyutları ve renkleri içeren font dosyalarını içermesini ve fontların sayfa ile birlikte indirilmesini sağlar. Başka bir deyişle, yazı tipi seçimi, kullanıcının tarayıcısının sağladıklarına bağlı değildir.

CSS Stil Sayfaları ve Katmanlama

Bir belgenin bir kısmının varsayılan stil özelliklerini (sayfa düzeni ve yazı tipi türü stili ve başlıklar ve gövde metni gibi metin öğeleri için boyut dahil) açıklar web sayfaları için, stil sayfası ayrıca varsayılan arka plan rengini veya görüntüsünü, köprü metni bağlantı renklerini ve muhtemelen sayfanın içeriğini açıklar. Stil sayfaları, bir belgedeki veya bir Web sitesindeki tüm sayfalar veya tüm sayfalar arasında tutarlılığın sağlanmasına yardımcı olur. Dinamik HTML, stil sayfalarını CSS (basamaklı stil sayfası) biçiminde belirleme özelliğini içerir. Yani, aynı veya ilgili sayfalarda önceden tanımlanmış öncelik düzeylerine sahip farklı stil sayfalarına veya stil ifadelerine bağlantı verme’de ve belirtmede kullanılır. Kullanıcı etkileşiminin bir sonucu olarak, yeni bir stil sayfası uygulanabilir ve Web sayfasının görünümünde bir değişiklik olabilir. Bir sayfa içinde birden fazla stil sayfası, bir stil sayfası içinde bir stil sayfası içinde bir stil sayfası olabilir. Yeni bir stil sayfası, üstündeki stil sayfasından yalnızca bir öğe değişebilir.

Katmanlama, mevcut içerik bölümlerini kaplayabilecek ve bunların üzerine yerleştirebilecek veya üst üste gelebilecek içerik katmanları sağlayarak sayfanın içeriğini değiştirmek için alternatif stil sayfalarının veya diğer yaklaşımların kullanılmasıdır. Katmanlar, zamanlanmış bir sunumun parçası olarak veya kullanıcı etkileşiminin bir sonucu olarak programlanabilir.

Facebook Twitter Linked-In